Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?

 
Ánizs (és a csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok,
gyümölcslevesek, édes rizsek,
keleten: főzelékek

Babér
levesek, mártások, pácok, pástétomok,
savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)

Barbecue
levesek, mártások,
tokányok, vagdaltak, sültek

Bazsalikom
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak,
paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek
(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)

Borecet
saláták, húspácok

Boróka
pácok, mártások, főzelékek,
sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok,
káposztás ételek

Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok

Borsfű (csombor)
mártások, saláták, pácok, sült húsok,
bablevesek és -főzelékek,
krumplis, gombás és káposztás ételek,
(feketebors pótlására is használjuk)

Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei

Cayenne bors
mártások, sült húsok, rizsek, halételek,
sajtos és tojásételek

Chili
pástétomok, tokányok,
tojás-, hús- és halételek

Curry
mártások, húsok, halak,
tojásos, paradicsomos, rizses ételek

Citromfű
mártások, főzelékek, töltelékek,
gyümölcslevesek, -saláták,
gomba-, szárnyas- és vadételek

Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak

Citromlé
saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek

Édeskömény
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények

Fahéj
sütemények, gyümölcslevesek,
rizs- és tojásételek

Fekete üröm
mártások,
liba- és sertéssültek,
káposzta- és gombaételek

Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok

Gyömbér
mártások, sütemények,
angolos húsok,
hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek

Izsóp
pácok, pecsenyék,
burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták

Kakukkfű
levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek
(jól társítható petrezselyemmel és babérral)

Kapor
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok

Kapri
mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak
(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)

Koriander
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek
(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)

Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek,
káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek

Kurkuma
mártások,
ételek színezése

Lestyán
levesek, főzelékek, pártétomok, mártások, saláták

Majoranna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek,
halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,
tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek

Mustár
pácok, mártások, körözöttek

Olajbogyó
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)

Pirospaprika
mártások, saláták, húsok, körözöttek,
magyaros fogások

Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek,
sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)

Rozmaring
mártások, pástétomok, töltelékek,
szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek,
ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások

Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók
(helyettesítője a sáfrányos szeklice)

Snidling (metélőhagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok,
burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek,
tojásos, sajtos és túrós ételek,
sült krumpli

Szardella (vagy szardellapaszta)
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)

Szegfűbors
mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak,
gyümölcsös ételek, édes sütemények

Szegfűszeg
mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,
olasz területen: sült és párolt húsok

Szerecsendió (és a szerecsendióvirág)
mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek

Szurokfű (origano)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások,
bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,
spagettik, pizzák

Tárkony
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek,
bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,
Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek

Tárkonyecet
saláták, mártások

Torma
mártások,
főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője
(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)

Turbolya
levesek, tyúk- és báránysültek

Vanília
mártások, sütemények, gyümölcsételek

Zeller
mártások, saláták, főzelékek,
hús- és halételek,
tojásos és túrós ételek

Zsálya
pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek,
halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek,
lágy sajtok

Egyes alapanyagok és ételtípusok szokásos fűszerezése

Posted on 7 november 2008 under füszerek, tippek | No Comments

Egyes alapanyagok és ételtípusok szokásos fűszerezése

Levesek
 
levesekhez általában:
boróka
borsfű
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
lestyán
majoranna
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller 

apróléklevesekhez: citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyem, vöröshagyma

gulyáslevesekhez: feketebors, kömény,   petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zöldpaprika

gyümölcslevesekhez: citrom, citromhéj, fahéj, narancshéj, szegfűszeg, vanília

hallevesekhez: babér, borsfű, citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szegfűszeg, tárkony, vöröshagyma

hús- és erőlevesekhez: bazsalikom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika

korhelylevesekhez: babér, bazsalikom, feketebors, fokhagyma, kapor, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma

zöldséglevesekhez: fehérrépa, feketebors, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zeller
 
Húsok, szárnyasok
 
pácokhoz általában:
babér
bazsalikom
borókabogyó
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
kömény
lestyán
petrezselyem
rozmaring
tárkony
vöröshagyma 

bárányhoz, birkához: bazsalikom, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya

borjúhoz: bazsalikom, borsfű, curry, feketebors,  kapri, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zsálya

marhához: babér, bazsalikom, boróka, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya

disznóhoz: babér, borsfű, curry, feketebors, fekete üröm, fokhagyma, kakukkfű,  koriander, kömény, lestyán, majoranna,  pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma, zsálya

csirkéhez: borsfű, citromfű, curry, kakukkfű, kömény, majoranna, metélőhagyma, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya

kacsához: borsfű, babér, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya

libához: borsfű, édeskömény, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya

pulykához: borsfű, curry, kakukkfű, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, tárkony, rozmaring, vöröshagyma, zsálya
 

 
Halak, vadak, gombák
 
halakhoz általában:
babér
bazsalikom
bors
borsfű
citromfű
fekete üröm
kakukkfű
kapor
kömény
lestyán
majoranna
metélőhagyma
petrezselyem
pirospaprika
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
vadakhoz általában:

áfonya
babér
boróka
feketebors
kakukkfű
kapribogyó
rozmaring
szegfűbors
szegfűszeg
tárkony 

sült halakhoz: borsfű, kakukkfű, tárkony

tengeri halakhoz: babér, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, kapor, majoranna, metélőhagyma, tárkony, turbolya, rozmaring

nyúlhoz: babér, bazsalikom, lestyán, majoranna,  rozmaring, zsálya

őzhöz, szarvashoz: babér, boróka, borsfű, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya

gombákhoz: bazsalikom, bors, borsfű, citromfű, kakukkfű, kapor, majoranna, petrezselyem, rozmaring, tárkony
 

 
Zöldségek, raguk
 
ragukhoz általában:
babér
borsfű
citromfű
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
lestyán
majoranna
metélőhagyma
oregano
petrezselyem
zeller
zsálya 

babhoz: babér, bazsalikom, borsfű, fehérrépa, fokhagyma, kapor, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma

borsóhoz: bazsalikom, borsfű, majoranna, petrezselyem, rozmaring, turbolya, zsálya

burgonyához:  babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, kakukkfű, kapor, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma

fehérrépához: borsfű, kapor, majoranna

karfiolhoz: édeskömény, kapor, metélőhagyma, rozmaring

káposztához: borsfű, feketebors, kakukkfű, kömény, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika,  vöröshagyma, zsálya

kelbimbóhoz: borsfű, kapor, zsálya

kelkáposztához: feketebors, fokhagyma, kömény, majoranna,  pirospaprika,  vöröshagyma

lencséhez: babér, borsfű, citrom, fokhagyma, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma

paradicsomhoz: babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, fokhagyma, kapor, majoranna, metélőhagyma, oregano, petrezselyem, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zeller, zsálya

savanyú káposztához: bazsalikom, borsfű,  kakukkfű, kapor, lestyán, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma

sárgarépához: petrezselyem, turbolya

spenóthoz: fokhagyma, majoranna, rozmaring, turbolya, tárkony, zsálya

tökhöz: bazsalikom, kapor, majoranna, pirospaprika, rozmaring, tárkony

zöldbabhoz: borsfű, fokhagyma, kakukkfű, kapor, majoranna, oregano, petrezselyem, rozmaring, tárkony, vöröshagyma, zsálya

zellerhez: petrezselyem, tárkony, turbolya


Nyomtatás!