Milyen
ételekbe illenek a
leggyakrabban használt fűszerek?
Ánizs (és a csillagánizs)
mártások, sütemények,
pudingok,
gyümölcslevesek, édes rizsek,
keleten: főzelékek
Babér
levesek, mártások, pácok,
pástétomok,
savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható
petrezselyemmel és
kakukkfűvel, húsoknál curryvel)
Barbecue
levesek, mártások,
tokányok, vagdaltak, sültek
Bazsalikom
levesek, saláták, pácok,
mártások,
sültek, vagdaltak,
paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és
halételek
(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
Borecet
saláták, húspácok
Boróka
pácok, mártások, főzelékek,
sertés- és vadhúsok,
rostonsültek,
vadpástétomok,
káposztás ételek
Bors
levesek, főzelékek, húsételek,
mártások, saláták,
öntetek,
pácok
Borsfű
(csombor)
mártások, saláták,
pácok, sült
húsok,
bablevesek és -főzelékek,
krumplis, gombás és
káposztás ételek,
(feketebors pótlására is
használjuk)
Borsmenta
gyümölcssaláták,
húsok
töltelékei
Cayenne
bors
mártások, sült húsok, rizsek,
halételek,
sajtos és tojásételek
Chili
pástétomok, tokányok,
tojás-, hús- és halételek
Curry
mártások, húsok, halak,
tojásos, paradicsomos, rizses ételek
Citromfű
mártások, főzelékek,
töltelékek,
gyümölcslevesek, -saláták,
gomba-, szárnyas- és vadételek
Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült
húsok
és halak
Citromlé
saláták, mártások,
öntetek,
gyümölcslevesek
Édeskömény
saláták, főzelékek, főtt
zöldségek,
halételek, sütemények
Fahéj
sütemények, gyümölcslevesek,
rizs- és tojásételek
Fekete
üröm
mártások,
liba- és sertéssültek,
káposzta- és gombaételek
Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak,
saláták,
mártások, öntetek, pácok
Gyömbér
mártások, sütemények,
angolos húsok,
hús-, bab-, krumpli- és
gyümölcslevesek
Izsóp
pácok, pecsenyék,
burgonya-, zeller-, hal- és
hússaláták
Kakukkfű
levesek, saláták, mártások,
húsok,
halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből
készült
ételek
(jól társítható
petrezselyemmel és
babérral)
Kapor
mártások, saláták,
főzelékek, főtt
húsok, húsgombócok
Kapri
mártások, saláták,
körözettek,
szendvicsek, vadak, halak
(mártásokban, salátákban
gyakran
társul szardellával, petrezselyemmel
és
olajbogyóval)
Koriander
mártások, levesek, saláták,
pácok,
sültek, szárnyasok, káposztás
ételek
(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)
Kömény
levesek, saláták, főzelékek,
sültek,
körözöttek,
káposztás, burgonyás, sajtos
és
túrós ételek
Kurkuma
mártások,
ételek színezése
Lestyán
levesek, főzelékek, pártétomok,
mártások, saláták
Majoranna
mártások,
hústöltelékek,
pástétomok, zöldséglevesek,
omlettek,
halak, vadak, csirke- és marhahúsok,
májételek,
tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és
burgonyás
ételek
Mustár
pácok, mártások,
körözöttek
Olajbogyó
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel
és
kaprival)
Pirospaprika
mártások, saláták,
húsok,
körözöttek,
magyaros fogások
Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek,
saláták, szendvicsek,
sült és párolt húsok,
halételek,
tojásételek
(jól társítható
babérral és
kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom
pótlására is használjuk)
Rozmaring
mártások, pástétomok,
töltelékek,
szárnyasok, halak, vadak, bárány-
és
malacpecsenyék, zsírosabb sültek,
ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások
Sáfrány
húslevesek, mártások,
tészták,
sütemények, rizottók
(helyettesítője a sáfrányos szeklice)
Snidling
(metélőhagyma)
saláták, mártások, főtt
zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett
húsok,
burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek,
tojásos, sajtos és túrós
ételek,
sült krumpli
Szardella
(vagy szardellapaszta)
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival,
olajbogyóval)
Szegfűbors
mártások, főzelékek, pácok,
vagdaltak, főtt
húsok és halak,
gyümölcsös ételek,
édes
sütemények
Szegfűszeg
mártások, sütemények,
gyümölcsös ételek,
olasz területen: sült és párolt
húsok
Szerecsendió
(és a
szerecsendióvirág)
mártások, levesek, főzelékek,
töltelékek, vagdaltak,
húsgombócok, sajtos
ételek
Szurokfű
(origano)
levesek, töltelékek,
pástétomok,
mártások,
bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és
húsételek,
spagettik, pizzák
Tárkony
levesek, mártások, saláták,
raguk,
tojásételek, csirketöltelékek,
bárány-, borjú-, szárnyas-,
malac-, hal-
és vadételek,
Erdélyben: savanyú ételek,
zöldbab-,
borsó- és krumplifőzelékek
Tárkonyecet
saláták, mártások
Torma
mártások,
főtt kolbászok, sonkák és
marhahúsok
kisérője
(erősen csípős íze száraz
melegítéssel enyhíthető)
Turbolya
levesek, tyúk- és
báránysültek
Vanília
mártások, sütemények,
gyümölcsételek
Zeller
mártások, saláták,
főzelékek,
hús- és halételek,
tojásos és túrós
ételek
Zsálya
pástétomok, főtt tészták,
hústöltelékek,
halételek, szárnyas- és
vadhúsok,
zsíros húsételek, májas
ételek,
lágy sajtok
Posted
on 7 november 2008 under füszerek,
tippek
| No
Comments
Egyes
alapanyagok és
ételtípusok szokásos
fűszerezése
Levesek
levesekhez általában:
boróka
borsfű
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
lestyán
majoranna
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
apróléklevesekhez:
citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma,
pirospaprika,
petrezselyem, vöröshagyma
gulyáslevesekhez:
feketebors,
kömény, petrezselyem, pirospaprika,
vöröshagyma, zöldpaprika
gyümölcslevesekhez:
citrom, citromhéj, fahéj, narancshéj,
szegfűszeg,
vanília
hallevesekhez:
babér, borsfű,
citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma,
kakukkfű,
lestyán, petrezselyem, pirospaprika,
sáfrány,
szegfűszeg, tárkony, vöröshagyma
hús-
és erőlevesekhez:
bazsalikom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma,
gyömbér, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika,
rozmaring,
sáfrány, szerecsendió,
vöröshagyma,
zeller, zöldpaprika
korhelylevesekhez:
babér,
bazsalikom, feketebors, fokhagyma, kapor, kömény,
majoranna, pirospaprika, vöröshagyma
zöldséglevesekhez:
fehérrépa, feketebors, petrezselyem,
pirospaprika,
vöröshagyma, zeller
Húsok, szárnyasok
pácokhoz általában:
babér
bazsalikom
borókabogyó
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
kömény
lestyán
petrezselyem
rozmaring
tárkony
vöröshagyma
bárányhoz,
birkához: bazsalikom, borsfű, chili, curry, feketebors,
fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, majoranna,
petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony,
turbolya, vöröshagyma, zsálya
borjúhoz:
bazsalikom, borsfű,
curry, feketebors, kapri, majoranna, petrezselyem,
pirospaprika,
rozmaring, szerecsendió, vöröshagyma,
zeller,
zsálya
marhához:
babér,
bazsalikom, boróka, borsfű, chili, curry, feketebors,
fokhagyma,
kakukkfű, kapor, kömény, lestyán,
majoranna,
oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony,
turbolya, vöröshagyma, zsálya
disznóhoz:
babér,
borsfű, curry, feketebors, fekete üröm, fokhagyma,
kakukkfű, koriander, kömény,
lestyán,
majoranna, pirospaprika, rozmaring, turbolya,
vöröshagyma, zsálya
csirkéhez:
borsfű, citromfű,
curry, kakukkfű, kömény, majoranna,
metélőhagyma,
pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya
kacsához:
borsfű,
babér, kakukkfű, kömény, majoranna,
rozmaring,
tárkony, zsálya
libához:
borsfű,
édeskömény, fekete
üröm, kakukkfű,
kömény, majoranna, rozmaring, tárkony,
zsálya
pulykához:
borsfű, curry,
kakukkfű, kömény, majoranna, petrezselyem,
pirospaprika,
tárkony, rozmaring, vöröshagyma,
zsálya
Halak, vadak, gombák
halakhoz általában:
babér
bazsalikom
bors
borsfű
citromfű
fekete üröm
kakukkfű
kapor
kömény
lestyán
majoranna
metélőhagyma
petrezselyem
pirospaprika
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
vadakhoz általában:
áfonya
babér
boróka
feketebors
kakukkfű
kapribogyó
rozmaring
szegfűbors
szegfűszeg
tárkony
sült
halakhoz: borsfű,
kakukkfű, tárkony
tengeri
halakhoz: babér,
bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, kapor,
majoranna,
metélőhagyma, tárkony, turbolya, rozmaring
nyúlhoz:
babér,
bazsalikom, lestyán, majoranna, rozmaring,
zsálya
őzhöz,
szarvashoz:
babér, boróka, borsfű, lestyán,
majoranna,
rozmaring, zsálya
gombákhoz:
bazsalikom, bors,
borsfű, citromfű, kakukkfű, kapor, majoranna, petrezselyem, rozmaring,
tárkony
Zöldségek, raguk
ragukhoz általában:
babér
borsfű
citromfű
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
lestyán
majoranna
metélőhagyma
oregano
petrezselyem
zeller
zsálya
babhoz:
babér, bazsalikom,
borsfű, fehérrépa, fokhagyma, kapor,
pirospaprika,
tárkony, vöröshagyma
borsóhoz:
bazsalikom, borsfű,
majoranna, petrezselyem, rozmaring, turbolya, zsálya
burgonyához:
babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, kakukkfű, kapor,
lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika,
rozmaring, turbolya, vöröshagyma
fehérrépához:
borsfű, kapor, majoranna
karfiolhoz:
édeskömény, kapor,
metélőhagyma, rozmaring
káposztához:
borsfű,
feketebors, kakukkfű, kömény, majoranna, oregano,
petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma,
zsálya
kelbimbóhoz:
borsfű, kapor,
zsálya
kelkáposztához:
feketebors, fokhagyma, kömény, majoranna,
pirospaprika, vöröshagyma
lencséhez:
babér,
borsfű, citrom, fokhagyma, petrezselyem, pirospaprika,
vöröshagyma
paradicsomhoz:
babér,
bazsalikom, borsfű, feketebors, fokhagyma, kapor, majoranna,
metélőhagyma, oregano, petrezselyem, tárkony,
turbolya,
vöröshagyma, zeller, zsálya
savanyú
káposztához: bazsalikom, borsfű,
kakukkfű, kapor,
lestyán, pirospaprika, tárkony,
vöröshagyma
sárgarépához:
petrezselyem, turbolya
spenóthoz:
fokhagyma,
majoranna, rozmaring, turbolya, tárkony, zsálya
tökhöz:
bazsalikom, kapor,
majoranna, pirospaprika, rozmaring, tárkony
zöldbabhoz:
borsfű, fokhagyma,
kakukkfű, kapor, majoranna, oregano, petrezselyem, rozmaring,
tárkony, vöröshagyma, zsálya
zellerhez:
petrezselyem,
tárkony, turbolya
|